Образованието оди напред, ние го следиме.

 

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРЕДЛОГ ПРОЕКТИ НА ПРОГРАМАТА ЕРАЗМУС ПЛУС

На 12 декември 2013 година, Европската Комисија го објави Повикот за предлог проекти за Програмата Еразмус+. Составен дел на овој Повик е Водичот за Програмата Еразмус+.

Националната агенција ги повикува сите заинтересирани установи и организации од Република Македонија да започнат со изготвување на своите предлог проекти и да ги достават согласно предвидените рокови објавени во Повикот до Националната агенција за европски образовни програми и мобилност односно Извршната агенција за образование, култура и аудиовизуелни политики, зависно од тоа за која од активностите  на Програмата Еразмус+ доставуваат проекти.

Физички лица не можат директно да аплицираат, туку ќе мораат да се обратат до своите установи, организации или компании кои што се подобни да аплицираат.

Текст на Повикот на македонски јазик.

Резултати за Грундвиг Обука на работно место 2013

Националната агенција ги објави резултатите за вториот рок за 2013 година (30 април 2013) за Грундвиг Обука на работно место. 

Повеќе...

Резултати за секторската програма Леонардо да Винчи - Подготвителни посети 2013

Објавени се резултатите од повикот за секторската програмата Леонардо да Винчи  акција Подготвителни посети од  Програмата „Доживотно учење“  за Република Македонија.

Повеќе...

Инфо-ден во општина Кавадарци

Почитувани,

Македонската Национална агенција за европски образовни програми и мобилност има чест да Ве покани на инфо-ден за презентација на своите активности во кои што и Вие имате шанса да се вклучите.


Инфо-денот ќе се одржи на 28 ноември (четврток) во собраниската сала на Општина Кавадарци со почеток во 12:00 часот.

 

tl_files/images/1472072_234802576687689_788886209_n.jpg

Повеќе...

Инфо-ден во општина Кочани

Почитувани,

Македонската Национална агенција за европски образовни програми и мобилност има чест да Ве покани на инфо-ден за презентација на своите активности во кои што и Вие имате шанса да се вклучите.


Инфо-денот ќе се одржи на 26 ноември (вторник) во салата на Советот на Општина Кочани со почеток во 12:00 часот.

 

tl_files/images/1468508_233703573464256_455406292_n.jpg

Повеќе...

Состанок со високи претставници од ЕК - 21.11.2013, простории на Националната агенција

Во просториите на Националната агенција се одржа состанок со високи претставници на Европската комисија, на кој се дискутираа практични аспекти за целосно вклучување на Република Македонија во новата програма Еразмус+.

Повеќе...

Инфо-ден во општина Охрид

Почитувани,

Македонската Национална агенција за европски образовни програми и мобилност има чест да Ве покани на инфо-ден за презентација на своите активности во кои што и Вие имате шанса да се вклучите.


Инфо-денот ќе се одржи на 22 ноември (петок) во голема сала на општина Охрид со почеток во 12:00 часот.

Повеќе...

Одобрен е Еразмус Плус!

Одобрена регулативата за Програмата Еразмус Плус од страна на Европскиот Парламент!

Националната агенција за европски образовни програми и мобилност со огромно задоволство Ве информира дека Регулативата за Програмата Еразмус плус е одобрена од страна на Европскиот Парламент. Ова претставува чекор поблиску до усвојување од страна на Советот на Европа кое се очекува во месец декември.

 

Повеќе...

Инфо-ден на Економски факултет во Скопје!

Почитувани,

Македонската Национална агенција за европски образовни програми и мобилност има чест да Ве покани на инфо-ден за презентација на своите активности во кои што и Вие имате шанса да се вклучите.

Инфо-денот ќе се одржи на 21 ноември (четврток) во амфитеатар 2 на Економскиот факултет во Скопје со почеток во 11:30 часот.

Повеќе...

Македонски студенти ќе можат да студираат во ЕУ во рамки на Еразмус Плус

tl_files/docs/images/DD_c.JPGИзвор: Македонска информативна агенција

Како што јавува дописникот на МИА од европската престолнина, на состанокот во Брисел,

директорот и претставниците на македонската Национална агенција дискутираа за
претстојната програма “Еразмус плус 2014-2020” која ги наследи досегашните програми
“Доживотно учење” и “Млади во акција” на Унијата, во кои Македонија исто така беше
вклучена.
Директорот на Националната програма одржа состаноци со одговорните претставници на
Директоратот за образование и култура, на кои се дискутираа задачите кои треба да се
завршат на национално ниво во однос на македонското вклучување во новата програма. Во
таа насока, идната недела во Македонија ќе пристигнат претставници на Директоратот за
образование на Еврокомисијата за да учествуваат на Меѓународната конференција за
образование на наставници што ќе се одржи во Охрид.

Повеќе...

Саем на франкофонски студии - Скопје, Дом на АРМ - 08 ноември 2013

Претставници на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност учествуваа на Саемот на студии во Франција кој е во организација на Францускиот институт во Скопје и одделот за високо образование Кампус Франс кој се одржува денеска (8 ноември) во Домот на АРМ во Скопје. Националната агенција ги претстави европските образовни програми со кои што управува на децентрализирано ниво.

Повеќе...

Ден на високото образование - УКИМ Скопје, 24 април 2013